Η ΟΡΑΣΗ ΤΟΥ ΜΩΡΟΥ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΧΡΟΝΟ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥ

Τα μωρά μπορούν να δουν από τη γέννησή τους, ωστόσο αρχικά βλέπουν θολά. Σταδιακά, η όρασή τους βελτιώνεται κατά τον πρώτο χρόνο της ζωής τους και μέχρι να γίνουν ενός έτους βλέπουν σχεδόν τόσο καλά όσο βλέπουμε εμείς.

Νεογέννητο – 1ος μήνας 

Σύντομα μετά τη γέννηση του μωρού, ο γιατρός θα ελέγξει τα μάτια του για εκ γενετής καταρράκτη ή άλλες παθήσεις των ματιών. Η όραση του μωρού αμέσως μετά τη γέννησή του είναι αρκετά θολή, ενώ βλέπει μαυρόασπρα και γκρίζες σκιές. Παρόλα αυτά, το μωρό μπορεί να ξεχωρίσει το φως και την κίνηση. Μετά το πέρας της πρώτης εβδομάδας το μωρό μπορεί να δει κάποια χρώματα όπως το κόκκινο, το πορτοκαλί, το πράσινο και το κίτρινο.

Κατά τον πρώτο μήνα μπορεί να εστιάσει μόνο γύρω στα 20 έως 30 cm απόσταση, δηλαδή μπορεί να διακρίνει το πρόσωπο του ατόμου που το κραταει. Επιπλέον, τα μάτια του μωρού δεν είναι τόσο ευαίσθητα στο φως και συνεπώς μπορεί να κοιμηθεί με τα φώτα ανοιχτά χωρίς να ενοχλείται όπως ένας ενήλικας.

Συμβουλές: Μπορείτε να διακοσμήσετε το δωμάτιο του μωρού σας με φωτεινά χρώματα, πολλές αντιθέσεις και ποικίλα σχήματα.

2ος μήνας

Μέχρι το τέλος του δεύτερου μήνα το μωρό μαθαίνει να εστιάζει και τα δύο μάτια. Έτσι, μπορεί να ακολουθεί με τα μάτια του ένα κινούμενο αντικείμενο καθώς περνά από μπροστά του.

Το μωρό σε αυτή την ηλικία μπορεί να δει τα χρώματα, όμως δεν μπορεί να διακρίνει τη διαφορά μεταξύ χρωμάτων παρόμοιων τόνων, π.χ. πορτοκαλί και κόκκινο. Είναι καλύτερο, λοιπόν, να προσελκύουμε την προσοχή του μωρού με αντικείμενα ασπρόμαυρα ή γενικότερα χρώματα με μεγάλη αντίθεση.

Συμβουλές: Μιλάτε στο μωρό σας καθώς περπατάτε μέσα στο δωμάτιο.

3ος – 4ος μήνας

Μέχρι το τέλος του 4ου μήνα το μωρό αποκτά την αίσθηση του βάθους και καταλαβαίνει πόσο μακριά βρίσκεται ένα αντικείμενο από αυτό.

5ος μήνας

Το μωρό μπορέι να εντοπίσει ευκολότερα μικρά αντικείμενα και να αναγνωρίσει ένα αντικείμενο βλέποντας μόνο ένα κομμάτι του. Ακόμα, μπορεί να ξεχωρίσει τη διαφορά μεταξύ δύο παρόμοιων έντονων χρωμάτων.

6ος μήνας

Το μωρό μπορεί πια να βλέπει όλα τα χρώματα και να εντοπίζει γρήγορα τα αντικείμενα και να τα πιάνει. Κατά τον έκτο μήνα συστήνεται να γίνεται και η πρώτη εξέταση ματιών.

7ος -12ος μήνας

Στο στάδιο αυτό το μωρό αναπτύσσει σε μεγαλύτερο βαθμό την όρασή του. Μαθαίνει να συντονίζει την όρασή του με τις κινήσεις του σώματός του. Παράλληλα, σε αυτή την ηλικία το χρώμα των ματιών του μωρού συνήθως αλλάζει απο μπλε σε καφέ, γκρι ή άλλο χρώμα.

Συμβουλές: Ενθαρρύνετε το μωρό σας να πιάσει το αγαπημένο του παιχνίδι, το οποίο έχετε τοποθετήσει εκτός της εμβέλειάς του.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s